Programme from 21 to 22 Apr. 1918



Booklet

Bron: FelixArchief nr. 1968#104

This text has been generated automatically on the basis of scanned pages, using OCR software. Because of the historical typefaces used in the programme booklets, the output is not flawless.

Show the facsimiles of this programme booklet



tl

88-96, Lozanas­traat, 15, H uide­vet­tersst*-aat en 20 Bi­jhuizen

Reini­gen en ln 't nteuwwass­chen van kleed­eren en kos­tu­men. Ver­zorgde be­di­en­ing, het fat­soen woidt be­houden. — De groot­ste spe­cialiteit ter plaatse voor het ver­ven van gemaakte kleed­eren er kos­tu­men en nieuwe stof­fen voor den verkoop. Ook wollen sargiën voor man­tels.

DE BESTE PRO­DUK­TEN DE MEEST BEK­WAME WERK­LIEDEN I SPE­CIALE IN­RICHTIN­GEN en OR­GAN­ISATIE!

Rad­i­cale Ver­be­ter­ing

In den di­enst der

COLS en

min­der sleet en sti­jver dan vroeger.

ANTWERP­SCHE VEREENIG­ING VAN SNELSCHRI­JVERS Pré vost-De­lau­nay

Zetel: Café Cen­tral, Sta­tieplein, 12. Antwer­pen

SN ELSCH RI­JVEN

Het komiteit heeft de eer de be­langhebben­den ter ken­nis te bren­gen, dat er een kur­sus van Snelschrift in de Fran­sche Taal zal in­gericht wor­den in het lokaal NEUER­LAND­SCH KOFFIEHUIS, St. Jansplein, 10.

De kur­sussen zullen aan­vang riemen den 4 Mei a. s. en wor­den gegeven eiken Woens­dag en Za­ter­dag van 8 1/2 u. tot 9 1/2 u. (T. U.)

De lessen zijn gratis. Een in­schri­jv­ings­geld van 5 Frs zal gevorderd wor­den.

Bek­waamhei­ds­ge­tu­igschriften zullen afgeleverd wor­den.

Kur­sussen in de Duitsche, Vlaam­sche en En­gelsche taal, zullen in­gericht wor­den in­dien er zich leer­lin­gen in vol­doend getal voor aan­bieden.

In­schri­jvin­gen wor­den ont­van­gen bij:

den Heer Ed. Robeyns, Stuyven­berg­plein, 50,

den Heer A. Van Ton­gel, Van We­sen­bekestraat, 5,

den Heer W. De Keu­le­naer, Frans Van Hombeek­straat, 4, Berchem,

in het Ned­er­land­sch Koffiehuis, St. Jansplein, 10,

in den Zetel der Vereenig­ing, Café Cen­tral, Sta­tieplein, 12.

HFT KOMITEIT.

MANCHET­TEN

RIBBY

De Groot­ste en Best­gek­ende

VERVERIJ en WASS­CHERIJ

PA­PIER­HAN­DEL

Guil­laume CAIHPO

Kun­sthandel

Oude en heden­daagsche schilder­i­jen

Adres en bi­j­zon­dere Kun­st­ga­lerij

Parochi­aanstraat, 4

ANTWER­PEN

Besten­dioe Ten­toon­stellin­gen: van 11 tot 6 ure Zaal Wi­j­nen, Meir, 47.

Ga­lerie Lam­or­inière, Meir, 75. Zaal Buyle, Meir, 129.

Salon Campo, Leopold­straat, 51.

Schat­tin­gen, Waardeerin­gen, Open­bare verkoopin­gen, enz.

De per­so­nen welke oude ot mod­erne schilder­i­jen wen­schen te verkoopen be­talen com­missie alleen in­geval van verkoop.

JANBOÜGHERIJ

Ho­p­land, 22

-A.3STT WER­PEN

Reg­is­ters, Op­schri­jf­boeken Kopi­jboeken, Reper­toires Klasseerders, Ink­t­pot­ten enz. enz.

De beste zool voor den zomer is

De Echte Plooibare Zool

« sss ras« lu­usutmm si­hussi snw ui «i sss w

ECONO­MIA

(Gede­poneerd merk) 8

Zij is licht als een pluim en onzicht­baar.

Werl

Qy­oooc

Werkhuizen: 20, KAM­MEN­STRAAT

31. LANGE KERK­STRAAT 122, BRED­ABAAN

zizxxxxx:


Brouw­er­i­jen AR­TOIS Naam'Uä“™,f*ppii

Mag­a­z­ijn: - De­pots van Antwer­pen - Bu­reel:

62, Vlaatnsche Kaai, 62

25, Gi­jze­laarsstraat, 25

BOCK . PILSEN » FON­CEE (Mu­nich) DUBBEL GER­STEN (Bavière) en B S T bi­j­zon­der tafel­bier in vaten en in fless­chen BOCK*PILSEN, in ver­bruik AL­HIER

BI­J­ZON­DERE SCHOOL

ig, HO­P­LAND, 19

ÄNTWBflPBN

Vlaam­sch of En­gelsch of Snelschrift

of Duitsch » Spaan­sch » Boekhouden

» Fran­scb » Machien­schrift

5 Fr. per maand

(2 lessen per week)

Bi­j­zon­dere Lessen 2,50 Fr. per les.

Prospec­tus N° 7 Op aan­vraag.

NIEUWE LEER­GAN­GEN

Men meldt dat er nieuwe leer­gan­gen gevormd wor­den van Vlaam­sch, Duitsch, Fran­sch, Spaan­sch en En­gelsch al­sook van« Boekhouden, Han­del, Sténo­gra­phie en­Machien­schrift. — De pri­jzen dezer leer­gan­gen zijn vast­gesteld op 5 fr. per maand, aan vang 15 April en 1 Mei 1918. —• In­schri­jvin­gen wor­den aangenomen In de ECOLE SPE­CIALE, HO­P­LAND 19.

Voor­berei­d­ing tot het exaam van Boekhouder en Ex­pert-

De Bestu­ur­der,

J. VAN SCHAEREN.

I üüii HEii li­i­i­ipil

Bestu­ur­der» van Yerkoopin­gen

57, ßegi­j­nenöest, 5?, Antwer­pen

Vo­ordeel­ig­ste en spoedige be­di­en­ing. — Geeft voorschot­ten. — Ge­niet het meeste vertrouwen. — Geheimhoud­ing verzek­erd.

Her­stellin­gen - Ver­vangstukken - Bi­jhoorighe­den

voor alle merken van

Schrijf; en Reken­machienen

JOH. HANSMA, Lange Nieuw­straat 8={ 0, Antwer­pen

VW1ftiW.W. WVU­VSWi­Wli

OUDE JUWEE­LEN

INKOOP van

OUDE JUWEE­LEN al­sook DIA­MANT en BRIL­LANT aan den hoog sten prijs Rot­ter­damsches­traat 16, bij St.​Jansplaats(gesIoten huis) Bu­reel open van 9 tot 10 1/2 en van 1 tot 5 (T. U.).

Leder-, Cha­grijn-, Moiré- eg alle Faglaziepa­piereo

IN PAK PA­PIER EN — KAR­TON, enz.

te verkri­j­gen:

Groothandel in Gek­leurde J

ft 1U V Cl ft T 1 Ä en an­dere Pa­pieren

Otto ’V'gaîiis­sti­raat, g, Antwerp»


Fab­riek van

STOPPE

n. hoeifs

59, Huide­vet­tersstraat, 59

Antwerp exx

INKOOP

TSSKOOP

Huis van vertrouwen. Ónmo­gelijke Con­cur­ren­tie.

Schoonhei­ds­ges­ticht, 3, ßoor­las­traat

SCHOONHEI­DSVER­PLE­QINQ en PRO­DUK­TEN voor de TINT.

EN BUSTE. — MANU­CURE.

LAVA GE!

MAS­SAGE HAARVERF HENNÉ Mod­ellen voor het nieuw Coif­fure

EU­I­HI­AS­TINE

Schoon hei­d­sprodu kt

Verzek­ert op allen oud­er­dom de volle on­twik­kel­ing en vas­theid der

3, Bourla straat, 3

Huis H. JACQMÖTTE, Brus­sel

Ges­ticht in 1828

De « Café à l’In­di­enne » is gegaran­deerd zuiver. — Zij is een uit­trek­sel van de fi­jn­ste en beste koffie soorten. — De on­tled­ing van Dok­ter Richard, scheikundige, te Brus­sel waar­borgt hare al­ge­heele zuiv­er­heid en uit­sluit­ing van alle vreemde men­gelin­gen. — De « Café à l’ln­di­enne » bekomt in Brus­sel een welver­di­end suc­ces.Verkri­jg­baar in alle huizen van 1' Rang. — Overal te bekomen in fless­chen van 1/4 en 1/1 liter. Uit­slui­tende verte­gen­wo­ordi­gers:

P. Dopagne & A. Briels, Oran­jes­traat, 31, Antwer­pen

Vertrekuren der treinen BRÜSSEL-ANTWER­PEN 5.58 — 12.18 - 5.43 torenuur.

ii­ijr­fiTi nüiinn nGQj­fiu miinïït aRütrin fiüjiT­tii nsumi i

Groote Stoomkoffiebran­derij

BR ASI L I ANA

Edouard PHILIPS, Kam­men­straat 39, Antwer­pen

Spe­cialiteit van fijne koffies. Lever­aar van ver­schei­dene Mu­sic-Hall. Bi­j­zon­dere voor­waar­den voor Schouw­bur­gen, enz.


Zijn Laat­ste Masker

PER­SO­NEN:

Fred­erik Da­land, hoftooneel­speler.

We­duwe Eg­gers.

Marie, hare dochter.

Henri Volknef.

Wolf, schouw­burgbestu­ur­der.

De tooneel­speler Fred­erik Dalond had in de kunst de hoogte bereikt die slechts voor groote geniën is weggelegd. Heden is hij in een« groote zaal voor eene aan­dachtige menigte opge­tre­den en heeft veel bi­j­val genoten. Langzaam ver­wi­jdert zich het pub­liek; slechts zijne begees­terde vereerders en vereerd­sters wachten hem aan den uit­gang om nog eenen hand­druk of eenen blik van hun­nen lievel­ing te bekomen. Daar ver­schi­jnt hij en uit de menigte dringt een jong mooi meisje vooruit, die hem, met een do­or­drin­gende blik harer diepe oogen, eene roos over­handigt.

Zooals al­tijd, na een op­tre­den, ont­vangt Da­land den vol­gen­den dag vele brieven. Daar meldt een di­en­aar hem, dat een jong meisje hem smeekt haar drama­tisch on­der­richt te geven. Reeds heeft hij geweigerd, doch, zich be­denk­end, loopt hij den knecht achterna en herkent het meisje dat hem den vorigen dag de roos geschonken heeft. Hij ver­zoekt haar hem in de kamer et vol­gen. De eerste blik, dien het meisje hem bij de vorige ont­moet­ing had toeges­tu­urd, had diepen in­druk op hem te­weegge­bracht en hare vraag wordt in­gewil­ligd.

De weken­lange geza­mentlijke ar­beid doet in­nige liefde in hem ontstaan. Het gedacht aan Maria be­heer­scht hem geheel en gan­sch, en zek­eren dag vraagt hij haar de zijne te mogen noe­men voor geheel het leven. Maria weigert, zeggende: « Ik kan uwe vrouw niet wor­den. »

Al­hoewel maan­den ver­loopen kan hij het geliefde meisje niet ver­geten. Nog een­maal wil hij tra­chten het zoo gewen­schte geluk te bereiken. Hij gaat naar Maria en met vurige wo­or­den smeekt hij om hare liefde. Nu vervullen zich ook hare oogen met tra­nen en met stom­men blik geeft zij den overgelukki­gen Da­land het ja­wo­ord.

Voor Da­land gaat een tijd van onzeglijk geluk voor­bij. Nog nooit heeft men zulk spel van hem gezien, nog nooit vervulde zoo’n god­delijk vuur zijne kun­ste­naarsziel. Van alle zi­j­den komen hem tooneelverbin-tenis­sen toe en ook thans moet hij naar een afgele­gen schouw­burg afreizen. Hartelijk neemt het jonge paar af­scheid. Ook op dit tooneel bli­jft zijn oude roem hem trouw. In het tuss­chenbedrijf brengt de schouw­burgknecht hem een telegram. Re­angstigd opent hij het­zelve en zijne oogen sper­ren wijd open onder het lezen. Den bin­nen­tre­dende bestu­ur­der roept hij nog de wo­or­den: « Mijne vrouw — mijne vrouw » toe, en stort, daarna zon­der bezin­ning neder. Ver­schrikt heeft de bestu­ur­der het begin van het telegram gelezen: « Maria bij het spel­e­varen veron­gelukt! •— Moeder. »

Wel komt Da­land tot zichzelve terug, maar nie­mand wil hij bij zich zien en langzaam ver­laat hij de kleerkamer en keert huiswaarts. Dââr komt Maria’s moeder hem tege­moet en ver­haalt hoe een makker harer jeugd Maria was komen halen om eene zeil­vaart mede te maken. Uren ver­liepen en zij kwa­men niet weder. Daar zag de moeder plots een ledige omge­keerde zeil­boot naar den oever dri­jven, en hoe men ook zocht, van de beide ver­mis­ten vond men geen spoor.

Met weemoed heeft Da­land de wo­or­den van Maria’s moeder aari-li­o­ord. Wat geeft hem nu nog het leven! Da­gen­lang ver­toeft hij op de plaats waar zijne Maria veron­gelukte. Steeds zweeft haar beeld voor zi­j­nen geest. En wan­neer hij 's avonds een­zaam in den haard blikt, sti­jgt haar beeld met zijne gedachten uit dè vlam­men omhoog.

Geruimen tijd heeft hij het tooneel niet meer be­tre­den. Nu moet hij toch aan het al­ge­meen ver­lan­gen vol­doen, en zal heden terug op­tre­den. Te mid­den van een tooneel met eene medespeel­ster houdt hij op. Dat is toch wel zijne Maria, die voor hem staat! Hij gaat tot haar en be­dekt haar met kussen. Doch daar springt de vrouw van uit zijne armen weg... en hij herkent terug zijne medespeel­ster. Een oogen­blik bli­jft hij be­weg­in­gloos, en stoot haar dan van zich af. Zijne kol­lega’s en de bestu­ur­der komen op het tooneel; het doek wordt neerge­laten en kort daarop kondigt de bestu­ur­der het pub­liek aan, dat de tooneel­speler Da­land plots waanzin­nig is gewor­den. Menig dankbaar hart volgt Da­land in het Sana­to­rium waar hij zijne dagen gaat door­bren­gen.

Jaren zijn ver­loopen. De goede ver­pleg­ing heeft Da­land terug her­steld. Maar van den lev­enslusti­gen man bli­jft slechts een ge­bro­ken oud­er­ling over. Hij is gan­sch zon­der mid­de­len van bestaan en is ver­plicht bezigheid te zoeken. Langzaam doorkruist hij de straten. Daar snelt een ri­j­tuig hem voor­bij. Wat was dat? Zat Maria daar niet in. Maar neen, nu niet weder waanzin­nig wor­den... en Da­land gaat verder. Doch na eenige dagen heeft hij dezelfde ont­moet­ing. Hij komt aan een spi­jshuis en ziet Maria met een heer het lokaal ver­laten. Hij verneemt van een di­en­aar dat deze dame jufvrouw Robert is van den stadss­chouw­burg.

Hare gelijke­nis met zijne afgestor­vene vrouw is zoo groot dat hij wen­scht dichter in hare nabi­jheid te komen. Hij gaat- naar den stadss­chouw­burg en vraagt de plaats van opgever aan, plaats die hem toeges­taan wordt.

Bij de her­hal­ing van « Oth­ello » wordt de nieuwe opgever aan het per­son­eel voorgesteld. In het tooneel dat Ger­tuda Robert met den tooneel­speler Henri Volkner heeft, herkent Da­land in dezen laat­ste, den jon­geling dien hij in het gasthof met haar gezien heeft. Bij het einde der her­hal­ing volgt Da­land hen op en komt alzoo aan hunne


Ge­bruikt ti­j­dens de Poos in de Drinkzalen:

Extra Ger­sten 1/2 0.25 j Koffie, 1.00

Blonde » 0.45; Melk 0.90

Gro­seille, Grena­dine 1.00— Limon­ade 0.50

Pub­lieke Ver­toonin­gen met Muziek

Zondag 21 April om 4 en 8 1/4 t, u. en Maandag 22 April om 8 1/4 torenuur

1. Al­le­gro uit de 3e Orgel­son­aat J. A. Van Eyken

2. Hol­land­sche Land­schap­pen

3. Gontran Tooneel­speler

4. La Fille du Tam­bour Major, Open­ingsstuk Of­fen­bach

5. Plechtige Uur, Treur­spel

6. Les Huguenots, Fan­tazij G. Meyer­beer

7. CHARLEY OP DE PLANKEN

Klucht in 2 dee­len, met CHARLEY CHAP­LIN in de hoof­drol.

Bericht voor de Avond­ver­toonl­ngen. — Om de muziekuitvo­erin­gen ni­ette storen, zal het pub­liek dat de plaat­sen van het Gelijkvlo­ers bezet, alleen­lijk toe­gang hebben tot de Lava­to­rys en l. C. (voor dames en heeren) in­gericht in den Win­ter­tuin en in het Koffiehuis (toe­gang langs de Marmeren Zaal).

Ge­bruikt ti­j­dens de Poos in de Drinkzalen:

Extra Ger­sten 1/2 0.25 Koffie, 1.00

Blonde » 0.45 Melk 0.90 |

S Gro­seille, Grena­dine 1.00 — Limon­ade 0.50

8. Zijn Laat­ste Masker

Drama­tisch film­spel in 5 dee­len, met BERN ALDOR in de hoof­drol.

Eerste ver­toonin­gen in België.

Ie en 2' dee­len

9. Can­ti­lene (Cello Solo) Heer H. CEULE­MANS

Ch. David­off

10. Zij n Laat­ste Maskeri 3e, 4e en 5e dee­len

BERICHT: Het is streng ver­bo­den plaat­sen voor te be­houden.

Ten gevolge van tal­rijke klachten, en om de stoor­nis der ver­toonin­gen te belet­ten, heeft het Bestuur zich ver­plicht gezien den vol­gende maa­tregel te tr­e­f­fen:

De Uit­gang der Bene­den­plaat­sen zal uit­slui­tend langs den Tuin geschieden.

L. W. Het bestuur voor­be­houdt zich het recht den spel­wi­jzer te ve­ran­deren.

VRUCHTEN en GROEN­TEN

in Bokalen

DE BESTE

ft­teiek en Bmeeiea: KroMM­targstrMt «-4* MMWNE

VRUCHTEN en GROEN­TEN

in Bokalen

DE BESTE


won­ing. Nadat, bei­den weder vertrokken zijn, belt hij aan en staat voor Maria’s moeder. Wel wil deze de deur terug sluiten; doch Da­land belet zulks. Nu moet de vrouw hem wel te woord staan. « Leeft Maria nog, » roept hij tegen de oude, die voor hem op de knièën gevallen is. »< Ja, zij leeft 1 » En met haast ver­haalt zij: « Maria was met Henri ver­loofd. Deze laat­ste moest plots naar zijne oud­ers vertrekken. Toen leerde Maria u ken­nen, doch zegde u nochtans dat zij uwe vrouw niet kon wor­den. Henri liet van zich niet meer hooren; zek­eren dag kwam er een brief, waarin de vader van Henri haar ver­zocht alle verdere briefwis­sel­ing te staken, daar zijn zoon toch niet meer om haar gaf. Toen gaf Maria u het ja­wo­ord. Wan­neer gij naar den schouw­burg vertrokken waart, ver­scheen Henri en verk­laarde hoe zijn vader, die an­dere plan­nen met hem in het oog had, hun bei­der briefwis­sel­ing had on­der­schept. De oude liefde ontstond terug tuss­chen hen. Zij wilden niet meer van elka­n­der schei­den en om u beter te ver­schalken vond men de geschiede­nis uit van het on­geluk bij het spel­e­varen. »

De oude heeft haar ver­haal geëin­digd. Als een razende stort Da­land zich op haar. Een heimelijk vuur schit­tert in zijne oogen. Hij ver­laat de kamer en gren­delt de deur.

Uiter­lijk gan­sch rustig komt Dnland op den schouw­burg. Heer Henri Volkner, de lievel­ing van het pub­liek, speelt de rol van den Moor en Gertruda Robert deze van Des­de­mona. In de laat­ste poos gaat Da­land in de kleerkamer van Henri en plaatst eene limon­ade op diens stoel. Henri komt. bin­nen en drinkt van den ver­friss­chen­den drank, waarin een slaap­mid­del gemengd was, zoo­dat hij wel­haast on­be­weeglijk neder-valt. Da­land stelt voor in het laat­ste bedrijf, de rol van Oth­ello te spe­len. Men lacht hem eerst uit, doch de bestu­ur­der stemt ein­delijk toe. Snel kleedt hij zich en begeeft zich op het tooneel. Met klim­mend vuur speelt hij, en wan­neer hij na zijne alleen­spraak plots tegen­over Des­de­mona staat, dan herkent Maria aan den glans zi­jner oogen den man, dien zij ver­laten had. In naam­looze schrik speelt zij verder. Nu komt het beroemd oogen­blik waarop den ijverzuchtige Des­de­mona moet ver­wur­gen. Eene grootsche voorstelling van den kun­ste­naar, er. het opgewekte pub­liek juicht dap­per toe. De bestu­ur­der is overgelukkig en werft Da­land aan. Deze schi­jnt echter aan het­gene geschiedt geene aan­dacht te ver­lee­nen.

Op het tooneel staat nog iedereen on­thutst van het gebeurde in het laat­ste bedrijf. Plots vallen aller blikken op Gertruda Robert, die nog immer on­be­weeglijk ned­eri­igt, en wat den mond weigert uit te spreken, is waarheid gewor­den... Rustig lachend laat Da­land zich door de bi­jgeroepen gerechts­di­en­aren wegvo­eren.

Nog nooit echter vervulde zich zoo het ver­lan­gen des dichters: « Kunst en natu­urlijkheid moet één zijn. »

Aanstaande Week: ßuitengeuüone Speliui­jzep

Voor de eerste maal in België

Graaf en Au­toren­ner

Nieuw tooneel­spel in 4 dee­len, met Walde­mar PSI­LAN­DER in de hoof­drol. Nordisk film

Vroegere Mis­greep

Drama­tisch film­spel in 4 dee­len, met MIA MAY in de hoof­drol.

Zondag 5, Maandag 6 en Don­derdag 9 Mei (O. H. Hemel­vaart)

Voor de eerste maal in België

ZEUEOSTINTY PORTEN

Drama­tisch film­spel in 5 dee­len. Buitenge­wone prachtige film. — Over­g­root suc­ces.


DE BEST GEK­ENDE,_ ||_ «p. T»jCCOf M

huizen voor 3*1 soorten fcPi

(met Band­jes)

zooals Mais­che Zeepen, Witte Zeepen, Toi­lette Zeepen en al wat den wasch aan­gaat, zijn en bli­jven nog al­tijd

LANGE NIEUW­STRAAT, 140, ANTWER­PEN en bi­jhuizen: Klap­dorp, 51 en Kathe­li­jn­evest, 12, Antwer­pen Turn­houtschebaan, 85, Borg­er­hout

in T groot F. VAN DER STUYF in 't klein

Voigrt gedurende den. ooT­logr

de leer­gan­gen der

Han­dehschool

IN­STI­TUT RACHOR 11 w%T/~o>aat'11

het best in­gericht voor de spoedige voor­berei­d­ing tot de vol­gende ambten:

Snel- en Machien­schri­jven, Boekhouden, Han­dels­briefwis­sel­ing

Volledige leer­gan­gen in ZES MAAN­DEN. - Bi­j­zon­dere afdeel­ing voor Jonge Heeren enJONÜE JUFVROUWEN. — Oiploma toegek­end door de Stad Antwer­pen aan het « In­sti­tut Rachor» ti­j­dens de Ten­toon­stelling« DE HEDEN­DAAGSCHE VROUW » Bu­ree­lafdeel­ing, Mei-Juni 1914).— Voor alle nadere in­lichtin­gen, pro­gram­mas en voor­waar­den, wende men zich in liet lokarl van het IN­STI­TUT RACHOR, Wap­persstraat, lt,(Meir, 50). - Be­nut­tig uwen tijd en leer: DUITSCH, PRAN­SCH, EN­GELSCH en RUS­SISCH (on­der­wezen door den Bestu­ur­der van Rus­sis­che na­tion­aliteit). — De lessen nemen aan­vang op elk ti­jd­stip, on­mid­del­liik na het ont­van­gen der in­schri­jv­ing.

en uwe Schoeisels zullen gered zijn. - Overal te koop: 3 Fr. Agent voor het groot: 83, Solvi­jnsstraat, Antwer­pen,

VRAAG BIJ ALLE BOEKHAN­DE­LAARS

OE PRAK­TIS­CHE LUIAARD

Gemakke­lijk en een­voudig boekje om on­mid­del­lijk de uitkomst eener bereken­ing te vin­den.

Prijs 0.50 fr. — Gekar­ton­neerd 0.75 fr.

KINKHOEST VERK­OUD­HEID, VALLING

De hevig­ste aan­vallen van Kinkhoest of Sli­jmhoest genezen bin­nen de veer­tien dagen met

Chris­tiana Balsem

en Siroop

Prijs: Reme­die com­pleet fr. 2.50

Groote En­gelsche Apotheek

Fal­con­plein 35 en Lange Koe­poort­straat 24

ANTWER­PEN

Lq (Pétpopole

gpoep­soise

N. M. van Verzek­erin­gen ges­ticht in 1900 VRAAGT GOEDE AGEN­TEN

voor hare nieuwe afdeel­ing

IÄPITÄLISÄTIE

GEMAKKE­LIJK WERK

HOOG COM­MISSIELOON

Ley sst raat 19

ANTWER­PEN

Se­HOONHEI­D­SPROD­UCT

ON­TWIK­KEL­ING, STE­VIG1IE1D,HER­VORM­ING der BORST X bin­nen de twee maan­den door ’t ge­bruik van de

Galegines Pillen

eenig waar­lijk doel­tr­e­f­fend mid­del, zon­der’t min­ste gevaar voor de gezond­heid.

Dames, Gij allen, die zon­der bi­j­val an­dere pro­ducten hebt be­proefd, neemtde Galeglnes Pillen en U zult ver­won­derd zijn over den bekomen uit­slag.

dPrijs per doos: 4 Frank 4 Ald*p™te:n Phar­ma­cie Mon­di­ale, Brus­sel, An­toine Dansaert­str.63-65

te Antwer­pen

fi­roote Apetheek-Drogerij, Mon­tignys­traat, 113-115

(rech­tover het Zwem­dok) — Zon- en Feestda­gen heel den dag open.

Opgepast voor de na­maak­sels. - Men heeft sedert eeni­gen tijd 4 na­maak­sels de wereld in­ge­zon­den van mijne Galeginea pillen, die sedert A tien jaar gek­end zijn en voorgeschreven wor­den door tal van ge­neesheeren. T Om alle ver­war­ring te ver­mi­j­den ver­zoek ik mijn kliënteel in haar eigen 7 7 be­lang de echte Gal­cgines pillen te eis­chen met het fab­riek­merk op iedere doos T

44444444


Brengt uwe OUDE HOE­DEN naar de

V HOE­DEN­MAKER -

N. VAN DE KER­CK­HOVE-VAN EYNDE

DAMBRUGGES­TRAAT, 22, ANTWER­PEN waar wa» ir ganseh Nieuw« Hee­den van maakt en naar het laat­ste model.

Zeepziederij RASSE Brus­sel

Toi­let­zeepen-Glyc­erol, Topaze, Vi­o­lette du Congo, Eau de Cologne, Cry­sea, S. P. R., S. R.s Scheerzeep.

Zachts zeepan ia bussen van 12 1/2 en 25 kilos.

Wacht u van Na­maak­sels Al deze zeepen zRn voorzien van den vei­ligh­sids­band der Oei Cen­trale en mogen dus vrij verkocht wor­den.

Pri­jzen en Stalen te bekomen bij den De­pothouder

VELD­STRAAT, 54, BORG­ER­HOUT

IJST­GEK­BEGEET

4000 platen en 100 fono­grafen van de laat­ste verkoop­ing der Cle Française «Odeen ».Ook schooneen grootekeusvan Palhé-en Oramo­phone­platen in­gekre­gen. Opéras com­pleet op platen.T* koop per plaat, per opéra (26-27 platen) of te huren aan 5 fr. Alle muziekin­stru­menten en toe­be­hoorten als vi­olen, nian­doi­ines, cither* en muziek er­voor, mond- en hand­har­monikas. Alle snaren.Edi­son fono­grafen en rollen, 2 en 4 min. (ook blauwe). — Ve­ran­der­ing van Edi­son rol-machienen, oud model in nieuw model, (2 en 4 min.) ODEON en GRAMO­PHONE «rreek­machienen, platen en naalden. Alle on­derdee­len. Reparatie. Ver­wis­sel­ing en Inkoop aan «ren hoog­sten prijs van oude fono­grafen en muziekin­stru­menten. Inkoop van oude platen en rollen. — Verkoop van ALLERBESTE Za­k­lam­pen en Pillen

8f, Lange Koe­poort­straat, 67, bi] de Wol­straat. « In de Amerikaan­sche Vlag». Oc­casie: Gramo­phone «Am­phion»,luxe-meubel in note­laar, waarde 1800 fr. verkoop aan kleine prijs.

Aller­fi­jn­ste ger­af­fi­neerd ZOUT -Bl

In ’t groot en In ’t klein. j

SPECER­I­JEN en an­dere huishoudelijke waren |

HOFLAND, 30 (hoek Lange Gang)

PATIU

bli­jft de Beste en Goed­koop­ste

ZO­OLBESCHER­MER

overal verkri­jg­baar.

Boucherie du Sud

Huis van vertrouwen. — Ges­ticht in 1884

A Cor­nelis­sen-jAerts

85, ZUIDER­LEI, 85, /ANTWER­PEN

Beste kwaliteit VLEESCH aan matige pri­jzen

S"t valeisen voor Zouten en Booken

Men bestelt ten huize

jffhe dagen verkri­jg­baar

VLEESCHBOUIL­LON aan 0.40 de liter

I» ’T GROOT 1(4 ’T KJ4BII»


T. DE PRINS & C

Ge­breveteerde Machien­bouw­ers

Sb.-Kafc­be­li­jn­evesfc 38,

Schrijj-, %eken~, pop­pij-, Over zet- en an­dere machienen.

Antwer­pen

Spe­cialiteit van her­bouwde machienen van alle merken.

Amerikaan­sche Bu­reelmeu beien

en WAS­PA­PIER

INK­TEN, enz.

Werkhuis bi­j­zon­der in­gericht met mod­erne machienen en elek­trische dri­jfkracht voor het her­stellen van alle Schrijf-, Reken-, Kopieer- en an­dere machienen.

Verkoop, Ver­wis­sel­ing en Inkoop van alle Machienen.

Inkoop van geld­kassen (En­reg­istieuse Na­tionale) enz. enz.

Een regel­matig on­der­houd per abon­nement door

werk­tu­igkundi­gen uit­gevo­erd, ver­g­root de du­urza­amheid der machienen.

en er­varen

I OO0OOO00O0O00'

I0OO0 O

Rookt de tabakpro­duk­ten der

huizen “PA­TRIA„

Hoofd­bu­reel te Antwer­pen:

94, Van Stralen­straat, 94

Bi­jhuizen te Antwer­pen

Brederodes­braafc, 46 Carnot­straafc, 146 Boogstraat, 13

Gpoote Steenu­ueg, 25, Berc­tiem Hoogstraat. 8, Boom J Anspachi­aan, 161, Brus­sel

Fab­riek: Antwerp­sche Steen­weg te Schelle. Bu­reel te Am­s­ter­dam: Pieter Ja­cob­straat.

OOOQ

Vraagt aan uwen Lever­aar

de Kernzeep met band­jes

beste hoedanigheid.

De pro­duk­ten BLAN CO zijn on­te­gen­spreke­lij k de beste en vo­ordeel­ig­ste Î

te Antwer­pen te Brus­sel

12, Sti­jf­sel­straat 46, de Er­ouckère­plaats

Jacques BOL Elec­triek­w­erker

Bi­j­zon­der door HH. Oog­meesters aan­bev­olen Lever­aar van het Ster­rekundig Genootschap

St Jacob, straat 21

bij de St. Ja­cob­skerk Antwer­pen

Brillen en Neusni­jpers in alle soorten

GLAS-NEUSN1JPERS in el­e­gan­ten vorm en goed passende Steeds vo­ordeel­igepri­jzen. Vakkundige be­di­en­ing.

KLEC­TRISCHE AR­TIKE­LEN Het mag­a­z­ijn is open van 9 ure tot 20 ure (T U.). — Oes­loten op Zon- en Feestda­gen.


nnannnannnanm

KINEAÄ ZO­OLO­GIE

Aanstaande Week:

Buitenge­wone Spel­wi­jzer Voor de eerste maal in België

Graaf en Auto-Men­ner

Nieuw tooneel­spel in 4 dee­len, met Walde­mar PS1­LAN­DER in de hoof­drol. Nordisk film.

Zondag 5, Maandag 6 en Don­derdag 9 Mei (O. H. Hemel­vaart)

Voor de eerste maal in België HENNY PORTEN in

EDEL­STEINEN

Drama­tisch film­spel in 5 dee­len. Buitenge­wone prachtige film. — Over­g­root suc­ces.

Orukk. Jan BoucherlJ. — Z. N. 29142 - 17-4-18.

Vroegere mis­greep

Drama­tisch film­spel in 4 dee­len,

met M1A MAY in de hoof­drol.